Vladimir Putin și-a petrecut mare parte dintre cele două decenii de când e la putere încercând să restabilească domnia Moscovei asupra fostelor republici sovietice. În general, el a eșuat. Cu toate că a aplicat presiuni economice, a organizat fraude electorale, a pornit campanii de propagandă și războaie cibernetice și, în cazul Georgiei și Ucrainei, a recurs la invazie militară, el nu a recuperat decât câteva fragmente de teritoriu din exteriorul frontierelor Rusiei, alienând concomitent țări care îi erau cândva prieteni apropiați, potrivit Washington Post, citat de Rador.
Dar Putin este totuși subestimat. El a pornit acum o nouă acțiune de subjugare a Belarusului, o țară cu 10 milioane de locuitori înghesuită între Rusia, țările baltice și Polonia. Scopul său este să-l forțeze pe președintele belarus Aleksander Lukașenko să implementeze în sfârșit un acord vechi de 20 de ani care ar contopi efectiv cele două țări, transformând practic Belarusul într-o provincie. Lukașenko opune însă rezistență, afirmând că nu vrea să fie „ultimul președinte al Belarusului”. Deși el este orice numai nu un partener atractiv pentru Vest, tentativa lui de a-și salva țara merită sprijinită.
Sigur, Lukașenko și Occidentul s-au mai aflat deja în aceeași situație. Vicleanul autocrat a evitat solicitările dlui Putin de a face concesii în privința suveranității, dar și presiunea Vestului pentru a-și liberaliza regimul, manevrând înainte și înapoi între cele două puteri. Între timp, el a ratat unele ocazii. După ce promisese alegeri prezidențiale corecte în 2006 și 2010, dl Lukașenko le-a fraudat pe ambele, reprimând cu brutalitate protestele. Drept urmare SUA și UE au adoptat sancțiuni contra lui; SUA nu mai au ambasador la Minsk din 2008.
mai mult la www.hotnews.ro