AcasăBelarusOpozanți ai regimului Lukaşenko, condamnați la ani grei de închisoare

Opozanți ai regimului Lukaşenko, condamnați la ani grei de închisoare

-

Un tribunal belarus i-a condamnat marţi la pedepse grele pe mai mulţi detractori ai regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, printre care Serghei Tihanovski. Video-bloggerul în vârstă de 43 de ani a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru „organizarea de revolte în masă”, „incitare la ură în societate”, „tulburarea ordinii publice” şi „obstrucţionarea Comisiei electorale”.

Svetlana Tihanovskaia cu o poza a sotului ei
Svetlana Tihanovskaia cu o poza a sotului ei

O altă personalitate marcantă a opoziţiei belaruse, Mikola Statkevici (65 de ani), fost candidat în alegerile prezidenţiale din 2010 şi care a stat deja mai mulţi în detenţie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Alţi co-acuzaţi, Artiom Sakov şi Dmitri Popov, care făceau parte din echipa lui Tihanovski, vor sta 16 ani în spatele gratiilor. Vladimir Ţîganovici, care critica puterea pe YouTube, şi Igor Lossik, un jurnalist al opoziţiei în vârstă de 29 de ani, au fost condamnaţi fiecare la 15 ani de închisoare.

Potrivit ONG-ului Viasna, în Belarus se află în prezent 912 de deţinuţi politici, însă Svetlana Tihanovskaia susţine că numărul acestora este „mult mai mare”.

„Niciunul dintre aceşti indivizi, la fel ca poporul belarus, nu merită să fie supus unei reprimări atât de dure. Reiterăm apelul nostru către regimul Lukaşenko să pună capăt reprimării membrilor societăţii civile, media independente, opoziţiei politice, sportivilor, studenţilor, juriştilor şi altor belaruşi”, a subliniat secretarul de stat american Antony Blinken într-o declaraţie.

/www.hotnews.ro/stiri-international-25243222-sua-denunta-condamnarile-grele-primite-reprezentanti-opozitiei-din-belarus.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

/VIDEO/ Imagini cu protestatarii bătuți la manifestațiile din Belarus, difuzate de...

0
Paginile a două posturi de televiziune din Belarus au fost sparte de hackerii, fiind difuzate în direct imagini de la protestele de amploare, când...