Lituania doreşte ca Bruxellesul să impună sancţiuni împotriva belaruşilor care îi ajută pe migranţi să treacă graniţa în UE

Lituania a propus ca Uniunea Europeană (UE) să instituie sancţiuni împotriva companiilor şi cetăţenilor belaruşi care, potrivit Vilniusului, îi ajută pe migranţi să treacă graniţa în ţări-membre ale UE, a anunţat marţi ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, informează Reuters.

Lituania, Polonia şi Letonia, state de frontieră ale UE, au raportat o creştere a numărului de migranţi, mulţi din Irak şi Afganistan, care încearcă să treacă frontierele lor dinspre Belarus.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că nu va mai primi înapoi migranţi după ce UE a impus sancţiuni ca urmare a alegerilor prezidenţiale contestate de anul trecut şi represaliile care le-au urmat împotriva protestatarilor şi disidenţilor.

„Trebuie să trimitem un semnal foarte clar nu doar către Belarus, ci către fiecare dictator care ar dori să folosească un astfel de instrument împotriva UE sau a unuia dintre membrii săi, că el nu doar va eşua, ci va primi şi o ripostă”, a spus Landsbergis într-o conferinţă de presă din oraşul de frontieră Medininkai. „Sancţiunile sunt o astfel de ripostă a noastră”, a subliniat el.

www.agerpres.ro/politica-externa/2021/08/24/lituania-doreste-ca-bruxellesul-sa-impuna-sanctiuni-impotriva-belarusilor-care-ii-ajuta-pe-migranti-sa-treaca-granita-in-ue–768241

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here