AcasăBelarusBelaruși în exil: ”Din punct de vedere politic nu există drum de...

Belaruși în exil: ”Din punct de vedere politic nu există drum de întoarcere”

Ce au în comun un DJ din Minsk, un muncitor din Grodno și un om de afaceri din Brest? Au participat la protestele din Belarus și au trebuit să părăsească țara. Iată ce au avut de spus pentru DW.

-

Tot mai mulți opozanți ai guvernului din Belarus părăsesc țara de teama închisorii și urmăririi penale. Țările vecine, Lituania și Polonia, le acordă azil. Activiștii mișcării de protest au vorbit cu DW despre motivele părăsirii patriei lor și despre revenirea în țară.

DJ Vlad: ”Sub amenințarea dosarului penal pentru calomnie”

Vlad Sokolovski a petrecut zece zile în celebra închisoare Okrestina din Minsk, doar pentru că a interpretat, în cadrul unui festival din oraș, piesa ”Schimbare”, scrisă de Viktor Zoi – cântec ce a devenit un simbol al mișcării de protest din Belarus. Pe 22 august, Vlad a trebuit să părăsească țara, aflându-se acum în Lituania. ”Sper că acest lucru este doar temporar. Ambasada Lituaniei ne-a oferit ajutor încă din 17 și 18 august. Cum însă evenimentele din Belarus păreau că se apropie de final am refuzat sprijinul”, spune Vlad.

Pe 21 august, acesta primește un telefon de la un ofițer de poliție, ce dorea să-l chestioneze în legătură cu interviurile pe care Vlad le-a acordat presei după eliberarea din închisoare. Vlad a refuzat. Numai câteva ore mai târziu, polițiștii au venit la ușa lui și l-au dus la secție, interogându-l inclusiv în legătură cu interviul oferit DW. În această conversație, DJ-ul a relatat că ministrul adjunct de interne Alexandr Barsukov l-a vizitat în celulă, l-a amenințat cu o lungă perioadă de detenție și l-a lovit în spate. Poliția l-a amenințat pe Vlad cu deschiderea unui dosar pentru calomnie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

/VIDEO/ Imagini cu protestatarii bătuți la manifestațiile din Belarus, difuzate de...

Paginile a două posturi de televiziune din Belarus au fost sparte de hackerii, fiind difuzate în direct imagini de la protestele de amploare, când...