AcasăBelarusBelarus - perspectiva unei crize militare la frontiera NATO

Belarus – perspectiva unei crize militare la frontiera NATO

În 7 iunie 2021 ar trebui să expire acordul dintre Federația Rusă și Republica Belarus privind funcționarea a două facilități militare.

-

În 7 iunie 2021 ar trebui să expire acordul dintre Federația Rusă și Republica Belarus privind funcționarea a două facilități sau centre militare de comandă ale Armatei ruse de pe teritoriul acestei republici grav afectate de regimul dictatorial.

Întrebat în luna iunie 2020 despre viitorul acestor centre, ministrul Apărării, Generalul Maior Victor Krehnin declara că „termenii prezenței în continuare a instalațiilor militare ale Rusiei în Belarus sunt în proces de coordonare internă. O decizie finală trebuie luată de guvernul belarus. Partea rusă va fi notificată asupra deciziei.”

Dar poate ar fi bine să intrăm în detalii privind aceste centre. Poate așa vom înțelege mai bine miza rusească din criza declanșată în Belarus și cât de important este acordul militar ruso-bielorus privind aceste centre de comandă pentru securitatea graniței de est a NATO.

Acordurile interguvernamentale privind folosirea de către ruși a celui de-al 43-lea centru de comunicare al armatei rusești din Vileika, regiunea Minsk și a centrului de avertizare împotriva atacurilor de rachete din Baranovichi, regiunea Brest, au fost încheiate pe 6 ianuarie 1995. Prevederile înțelegerilor au intrat în vigoare la 7 iunie 1996. Acordurile au fost încheiate pentru o perioadă de 25 de ani. Termenul de funcționare expiră la 7 iunie 2021. Oricare dintre părți este liberă să le întrerupă prin prezentarea unei notificări scrise cu cel puțin doisprezece luni înainte (până la 6 iunie 2020).

Termenul de notificare a expirat, dar nu știm oficial ce a decis Belarusul. Din interacțiunile oficiale este foarte probabil ca președintele Lukașenko să fi aprobat prelungirea acordului și securizarea prezenței militare rusești în aceste centre.

mai mult la   /www.digi24.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

/VIDEO/ Imagini cu protestatarii bătuți la manifestațiile din Belarus, difuzate de...

Paginile a două posturi de televiziune din Belarus au fost sparte de hackerii, fiind difuzate în direct imagini de la protestele de amploare, când...