AcasăBelarusAvion Ryanair deturnat. Belarus a forţat aterizarea unei aeronave la Minsk pentru...

Avion Ryanair deturnat. Belarus a forţat aterizarea unei aeronave la Minsk pentru a-l aresta pe Roman Protasevich, un critic al regimului Lukashenko

-

UPDATE Au apărut primele reacţii din partea şefilor de stat şi reprezentanţilor UE, care spun că actul este inaceptabil şi că vor exista consecinţe.

Mai multe guverne europene au condamnat duminică arestarea de către autorităţile belaruse, pe aeroportul din Minsk, a lui Roman Protasevici, după ce acestea au forţat aterizarea avionului în care se afla opozantul şi care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept „un act de terorism de stat”. El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre „sancţiuni imediate” împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului „nu poate rămâne nepedepsită”.

Franţa a acuză la rândul său „deturnarea” avionului de către autorităţile din Belarus şi cere „un răspuns ferm şi unit” al celor 27 de state membre ale UE.

Preşedinta Comisiei Europene a reacţionat şi a cerut ca toţi pasagerii să îşi poată continua călătoria în siguranţă spre Vilnius.
„Este absolut inacceptabil să forţezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua călătoria în siguranţă către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaţionale de transport aerian trebuie să aibă consecinţe”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Liderii Uniunii Europene au făcut apel la Belarus să permită plecarea avionului Ryanair, care duminică a fost deviat şi forţat să aterizeze pe Aeroportul din Minsk pentru ca unul dintre pasageri – cofondatorul canalului de opoziție Nexta din Belarus, Roman Protasevici – să fie reținut de autoritățile belaruse.

Aeronava ar fi fost deviată și oprită la sol sub falsul pretext al unei amenințări cu bombă.

Liderii UE avertizează că toți pasagerii trebuie să-și continue imediat călătoria și apreciază că acțiunea autorităților din Belarus este „total inacceptabilă”.

„Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, conform AFP.

/www.g4media.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

/VIDEO/ Imagini cu protestatarii bătuți la manifestațiile din Belarus, difuzate de...

Paginile a două posturi de televiziune din Belarus au fost sparte de hackerii, fiind difuzate în direct imagini de la protestele de amploare, când...